KÜLTÜR SANAT VE TURİZM EMEKÇİLERİ SENDİKASI TÜZÜĞÜ
MADDE 1- SENDİKANIN ADI, MERKEZİ VE ADRESİ:
A-Sendikanın adı, KÜLTÜR , SANAT VE TURİZM EMEKÇİLERİ SENDİKASI, kısaltılmış adı KÜLTÜR SANAT_SEN’dir.
B- Sendikanın merkezi Ankara’dadır. Sendika merkezinin bir ilden başka bir ile nakline genel kurul karar verir. İl içinde adres değişikliğine sendika genel merkez yönetim kurulu yetkilidir.
C- SENDİKANIN ADRESİ: Necati Bey Cad. 84/6 Maltepe/ ANKARA
MADDE 2- SENDİKANIN FAALİYET GÖSTERDİĞİ HİZMET KOLU:
Kültür Sanat ve Turizm hizmet kolu.
MADDE 3- SENDİKANIN AMAÇLARI:
a) Tüm maddi, insani değerlerin yaratıcısının emek olduğundan hareket ederek; çalışma yaşamında üyelerin ulusal gelirden pay almasını ve demokratik akademik, sosyal, siyasal, hukuksal, kültürel özlük hak ve çıkarlarını koruyup geliştirmeyi amaçlar.
b) KÜLTÜR- SANAT SEN üyelerine yaptıkları işe harcadıkları emeğe uygun, insanlık onuruna yakışır bir yaşamı sağlamanın yanında, adaletli bir ücret sisteminin oluşmasını, iş ve sosyal güvenliklerinin sağlanmasını amaçlar.
c) Tüm üyeleri arasında birlik ve dayanışmayı geliştirmeyi amaçlar.
ç) Çalışmanın ve emeğin toplumsal yaşamdaki rolünü ve değerinin bilincine varmış bir üye topluluğu oluşturmak için üyelerine sendikal bilinci vermeye yönelik girişim ve etkinliklerde bulunmayı amaçlar.
d) Üyelerine yönelik baskı ve sömürüye karşı mücadeleyi amaçlar.
e) Kültürümüzün evrensel kültür içinde hak ettiği yeri almasını amaçlar.
f) Bakanlığın etkinlik alanlarına giren, müzelere, kütüphanelere, fonetik, plastik ve sahne sanatları etkinliklerine üyelerinin; emekli üyelerinin ve ailelerinin ücretsiz yararlanmalarını amaçlar.
g) Kültür ve Turizm ve sanat politikalarının belirlenmesinde planlamadan uygulamaya ve denetlemeye kadar ( Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması , müzeler, kütüphaneler, Tiyatrolar, Operalar, Orkestra, Koro ve Topluluklar ve Kültür Merkezleri vb. işkolunda ki tüm kurumlarla ilgili bütün uygulamalar da her kademede söz ve karar sahibi olmayı amaçlar.
h) Sanatın ve kültürün tüm dallarında projeler üretmeyi ve uygulamalar yapmayı amaçlar.
ı) Irkçı, şoven, asimilasyoncu , cins ayrımcı kültür politikalarına karşı mücadeleyi; alternatif kültür politikaları üretilmesini desteklemeyi ve işbirliğini amaçlar.
i) Üyelerinin geleceğe güvenle bakmalarını sağlayacak sosyal güvenlik sisteminin oluşturulmasını ve günün koşullarına uygun olarak iyileştirilmesini amaçlar.
j) İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve uluslararası diğer sözleşmelerden doğan “Örgütlenme Hakkı”nın yaşama geçirilmesini amaçlar.
k) Kadın üyelerin kadın olmaktan doğan sorunlarının çözümünü sağlayacak, sosyal ve mesleki gelişmelerinin önündeki engellerin kaldırılması; sendikal çalışmalara aktif olarak katılımlarının sağlanmasını, doğum izni, süt izni…vb. haklarını almayı ve geliştirmeyi amaçlar.
l) Bedensel ve ruhsal özürlü üyelerin özel durumlarından doğan ek haklarını ve çalışma koşullarını iyileştirici tedbirler almayı amaçlar.
m) Üyelerinin mesleki, kültürel ve sosyal gelişiminin önündeki engellerin kaldırılmasını amaçlar.
MADDE 4- SENDİKAYA ÜYE OLMA:
KÜLTÜR SANAT VE TURİZM EMEKÇİLERİ SENDİKASI’na, Kültür Sanat ve Turizm hizmet kolunda çalışanlar üye olabilir.
Üç (3) nüsha olarak düzenlenmiş ve el yazısı ile yazılmış üye kayıt formu, sendika temsilciliğine ya da şubesine teslim edilir.
Şube ya da il temsilciliği, üyelik başvuru formunu yedi (7) gün içinde
sendika genel merkezine iletir.
Üyelik, başvurunun sendika genel merkez yönetim kurulu tarafından kabulü
ile kazanılır.
Sendika genel merkez yönetim kurulu, üyeliği kesinleşen kültür ve sanat emekçisinin başvuru formunun bir nüshasını üye kayıt dosyasında tutar. Bir nüshasını üyenin kendisine; bir nüshasını üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere işverene; bir nüshasını da her yılın Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında bir liste ekinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderir.
Üyelik başvurusu sendika tarafından en çok otuz (30) gün içinde reddedilmediği taktirde üyelik istemi kabul edilmiş sayılır. Üyeliği kabul edilmeyen kültür ve sanat emekçisinin, bu kararın kendisine tebliğinden itibaren otuz (30) gün içinde iş davalarına bakmakla görevli yerel mahkemede dava açma hakkı vardır. Sendika üyelerinin ödeyeceği ödenti miktarı aylık olarak net maaşının %2’sini geçmemek üzere her yıl için genel merkez yönetim kurulu tarafından belirlenir. Genel merkez yönetim kurulu tarafınca belirlenen aylık ödenti tutarı, 15. derecenin 1. kademesinden aylık alan devlet memurunun; aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının otuzda birini geçmemek üzere üyenin derecesiyle
ilgilendirilir.
Bir KÜLTÜR-SANAT SEN üyesi, aynı anda başka bir sendikaya üye olamaz.
Üyeler sendika tüzüğü ile genel kurullarca kabul edilen yönetmeliklerde gösterilen hususlara uymayı kabul ederler.
MADDE 5- SENDİKA ÜYELİĞİNDEN ÇEKİLME:
Üyelikten çekilme; Çalışılan Kuruma çekilme formunun (3) suret düzenlenerek verilmesiyle gerçekleşir.Kurum çekilme belgesinin (1) suretini sendikanın Genel Merkezine gönderir. Çekilme, çekilme belgesinin imzalanmasından (30) gün sonra gerçekleşir.
MADDE 6- SENDİKA ÜYELİĞİNİN ASKIYA ALINMASI VE ÇIKARILMA:
A- Sendika tüzüğüne aykırı davranan, yetkili organ kararlarını yerine getirmeyen üyenin üyeliği, sendika genel merkez disiplin kurulu ya da şube disiplin kurulunun kararı üzerine, genel merkez yönetim kurulunun 2/3 çoğunluğu ile ilk genel kurula kadar askıya alınır. Üyeliğin askıya alınması; üyenin bütün sendikal hak ve sorumluluklarının, ilk genel merkez genel kuruluna kadar dondurulması anlamını taşır. ‘Askere giden veya ücretsiz izin alan üyenin üyeliği göreve başlayana kadar askıya alınır.’
B-Sendika tüzel kişiliği aleyhinde faaliyette bulunulduğunun tespit edilmesi, asılsız ve belgesiz bildiri dağıtmak, yazılı açıklama yapmak çıkarılma sebebidir. Disiplin Kurulu kararıyla Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından üyeliği askıya alınan üye, Genel Merkez Genel Kurulu’na katılan delege sayısının salt çoğunluğu ile üyelikten geçici ya da sürekli olarak çıkarılır.
Çıkarma kararı çıkarılana ve işverene yazı ile bildirilir. Çıkarma kararına karşı üye, bildirim tarihinden itibaren on beş (15) gün içinde görevli mahkemeye itiraz edebilir. Mahkeme yoluyla itiraz halinde, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar üyelik sürer.
MADDE 7- SENDİKA ÜYELİĞİNİN KENDİLİĞİNDEN SONA ERME HALLERİ:
Kamu hizmetinden ayrılma, hizmet kolu değişikliği, emeklilik, ölüm hallerinde üyelik sona erer. Emekliye ayrılanların sendika şubesi, genel merkez veya konfederasyon organlarındaki görevleri seçildikleri dönemin sonuna kadar devam eder.
MADDE 8- SENDİKA YÖNETİCİLERİNDE ARANACAK NİTELİKLER:
KÜLTÜR VE SANAT EMEKÇİLERİ SENDİKASI’nın tüm üyeleri, sendikanın tüm
organlarına seçilebilir.
MADDE 9- SENDİKANIN ORGANLARI:
A- Zorunlu organlar:
Merkez Genel Kurulu.
Merkez Yönetim Kurulu.
Merkez Denetleme Kurulu
Merkez Disiplin Kurulu.
Şube Genel Kurulu.
Şube Yönetim Kurulu.
Şube Denetleme Kurulu.
Şube Disiplin Kurulu.
B- Danışma Organları:
Şube Başkanlar Kurulu.
İl Temsilcileri Kurulu.
Şube işyeri Temsilcileri Kurulu.
MADDE 10- SENDİKA GENEL
KURULU’NUN OLUŞUMU, TOPLANTI YERİ, ZAMANI VE ÇALIŞMA ŞEKLİ:
A- Sendika Genel Merkez Genel Kurul Delegelerinin Belirlenmesi Usulü:
Sendika üye sayısı bin (1000)’i aştığı taktirde genel kurul delegelerle
yapılır.
Genel merkez genel kurulu 4688 sayılı yasada belirtilen zorunlu delegelerle birlikte iki yüz elli (250) delegeden oluşur. Toplam üye sayısı, seçilecek delege sayısına bölünerek, kaç üyeyi bir delegenin temsil edeceği bulunur. Bir delegenin temsil ettiği üye sayısı, şube ya da temsilciliğin toplam üye sayısına bölünerek, o şube ya da temsilciliğin genel kurula göndereceği delege sayısı bulunur. Delege sıfatı müteakip olaşan genel kurul delege seçimine kadar sürer.
B- Toplantı Zamanı:
Olağan Genel Kurul üç (3) yılda bir, sendika genel merkezinin bulunduğu yerde, yönetim kurulunun tespit edeceği yer, tarih, saat ve gündemle toplanır. ilk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantının yapılacağı yer, tarih, saat ve gündem çağrıda belirtilir. İkinci toplantı en geç on beş (15) gün içinde gerçekleştirilir. İkinci toplantıda salt çoğunluk aranmaz.
C- Toplantı Çağrısı:
Genel kurula çağrı, genel merkez yönetim kurulunca on beş (15) gün önceden yazılı olarak yapılır. İki genel kurul toplantısı arasındaki döneme ilişkin faaliyet ve hesap raporu, Denetleme Kurulu raporu ile gelecek döneme ilişkin tahmini bütçe önerisi genel kurula katılacak delegelere, genel kurul çağrısı ile birlikte gönderilir.
Ç- Toplantı Çalışma Usulü:
Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından yoklama yapılır. Yeterli çoğunluğun mevcudiyeti halinde genel kurulu sendika başkanı ya da görevlendirdiği bir yönetim kurulu üyesi açar. Genel kurulu yönetmek üzere bir başkan, iki başkan vekili ve yeterince katip seçilir. Divan seçimi açık oyla yapılır. Başkanlık divanı, delegeler arasından ya da delegelerin önerdiği kişiler arasından seçilir.
Genel kurullarda delege olmayanlar oy kullanamaz, gündem maddeleriyle ilgili konuşma yapamaz, öneri veremez. Ancak; “dilek ve temenniler” gündem maddesine gelindiğinde, genel kurul kararıyla, delege olmayanlarda görüş bildirebilir.
Genel kurullarda önceden belirtilmiş olan gündemin dışına çıkılamaz. Olağan genel kurullarda gündeme madde eklenmesi, Genel Kurula Katılan delege tam sayısının 1/10’nun yazılı talebiyle mümkündür. Genel kurul kararları, genel kurula katılan delegelerin salt çoğunluğuyla alınır.
D- Seçimlerde Uyulacak Esaslar:
Genel kurulların toplanması ve yürütülmesini gözetmek üzere valinin görevlendireceği hükümet komiserinin genel kurulun başlayacağı gün ve saatte genel kurulun yapılacağı mahalde bulundurulması zorunludur. Bulunmaması halinde, genel kurulun çalışmalarına komiser olmadan da başlanabilir ve durum derhal valiliğe bildirilir. Genel kurullarda zorunlu organlara delege veya üye seçimleri yargı gözetimi altında serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre aşağıdaki şekilde yapılır.
Seçim yapılacak genel kurul toplantılarından en az on beş (15) gün önce genel kurula katılacak üye veya delegeleri belirleyen listeler ile toplantının gündemi, yeri, günü, saati ve çoğunluk olmadığı taktirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirten bir yazı ile
birlikte, iki (2) nüsha olarak o yer seçim kurulu başkanı olan hâkime ve mahalli mülk amire tevdi edilir. O yerde birden fazla seçim kurulu varsa, görevli seçim kurulunu il seçim kurulu tespit eder. Toplantı tarihleri gündemde yer alan diğer konular göz önünde bulundurularak,
görüşmelerin bir Cumartesi günü akşamına kadar sonuçlanmasını ve seçimlerin ertesi gün olan Pazar gününün dokuz-on yedi (09.00-17.00) saatleri arasında yapılmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi zorunludur. şube genel kurullarında görüşmeler ve seçimler, yukarıdaki
günlerden birisi içinde de tamamlanabilir. Hâkim gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri de getirtip incelemek suretiyle varsa noksanları tamamlattıktan sonra seçime katılacak üye veya delegeleri belirleyen liste ile yukarıdaki fıkrada belirtilen diğer hususları onaylar. Onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar genel kurulun toplantı tarihinden yedi gün önce sendika şubesi, sendika veya konfederasyon binasında asılmak suretiyle ilan edilir. İlan süresi
üç (3) gündür. İlan süresi içinde listeye yapılacak itirazlar hâkim tarafından incelenir ve en geç iki (2) gün içinde kesin olarak karara bağlanır. Bu suretle kesinleşen listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar hâkim tarafından onaylanarak ilgili sendika şubesi veya sendikaya gönderilir. Hâkim, bir başkan ve iki üyeden oluşan seçim sandık kurulu oluşturur. Sandık kurulu başkanı en az on yıllık hizmeti bulunan devlet memurları, diğer üyeleri ise aday olmayan üye veya delegeler arasından seçilir.
Ayrıca, aynı şekilde bir yedek başkan ve iki yedek üye de belirlenir. Seçim sandık kurulu, seçimlerin kanunun ve sendika tüzüğünün öngördüğü esaslara göre yürütülmesi, yönetimi ve oyların tasnifi ile görevli olup bu görevleri seçim ve tasnif işlemleri bitinceye kadar aralıksız olarak devam eder.
Genel kurullarca yapılacak seçimlerde aday olanların listeleri ile birlikte veya organlara göre ayrı ayrı olmak üzere başkanlık divanınca yeteri kadar düzenlenerek ilgili seçim kurulu başkanına mühürlenmek üzere verilir.
Listede adı yazılı bulunmayanlar oy kullanamazlar. Oylar, oy verenin nüfus hüviyet cüzdanı ve resimli üyelik veya delegelik kimlik kartı ile ispat edilmesinden ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Oylar, oy verme sırasında sandık
kurulu başkanı tarafından verilen, adayları gösterir seçim kurulu başkanınca mühürlenmiş listedeki isimlerin işaretlenmesiyle kullanılır. Seçilecek organı oluşturan üye sayısından fazla adayın işaretlendiği oy pusulaları ile diğer kağıtlara yazılan oylar geçersiz sayılır.
Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanaklarla tespit edilip, seçim sandık kurulu başkan ve üyeleri tarafından imzalanır. Tutanakların bir örneği seçim yerinde asılmak suretiyle ilan edilir. Kullanılan oylar ve diğer belgeler tutanağın bir örneği ile birlikte üç ay süre ile saklanmak üzere seçim kurulu başkanlığına verilir.
Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara başlanır. itiraz süresinin geçmesi ve itirazların karara başlanmasından
hemen sonra hâkim, yukarıdaki hükümlere göre kesin sonuçları ilan eder ve ilgili sendika veya sendika şubesine bildirir. Ancak, ilgililerin 2821 sayılı kanununun 52. maddesine göre başvuru hakları saklıdır.
Her delegenin bir oy hakkı vardır ve bu hak devredilemez. Genel kurullarda karar yeter sayısı genel kurula katılan delege sayısının salt çoğunluğudur.
MADDE 11- OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL:
Sendika genel merkez yönetim kurulu veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya genel kurul delegelerinin 1/5’nin yazılı isteği üzerine altmış (60) gün içinde genel merkez yönetim kurulunun çağrısı üzerine olağanüstü genel kurul toplanır.
Çağrı, usul ve çalışma esasları olağan genel kurul gibidir. Ancak, olağanüstü genel kurul toplantılarında gündem dışı konular görüşülemez, gündem önerisi yapılamaz.
MADDE 12- GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ:
Merkez genel kurulu sendikanın en yetkili organıdır. Genel kurulun başlıca görev ve yetkileri şunlardır:
a) Organların seçimi,
b) Tüzük değişikliği,
c) Yönetim ve denetleme kurulunun ibrası,
ç) Yönet
im Kurulunca hazırlanan tahmini bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabulü,
d) Gerekli taşınmaz malların satın alınması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
e) Şube açma, birleştirme , şubelerin il dışı, adres ve tabela değişiklikleri için Genel Merkez Yönetim Kuruluna , genel kurul tarafından yetki verilmesi,
f) Konfederasyonlara üye olma veya çekilme,
g) Aynı hizmet kolunda olmak koşuluyla bir başka sendika ile birleşme veya ona katılma,
h) Sendikanın uluslararası sendikal örgütlere üye olması ve üyelikten geri çekilmesi,
ı) Sendikanın feshi,
i) Disiplin kurulu kararlarının incelenerek ihraç edilecek üyeler hakkında karar verilmesi.
j) Tüzükte yazılı amaç, ilke ve yetkilerin gerçekleştirilmesi için Yönetim Kuruluna yetki verilmesi,
k) Sendika yönetim kurulu üyelerine verilecek aylık ve her türlü ücret ve diğer görevlilerin huzur hakkı ve yolluklarının belirlenmesi.
l) Üst kuruluş genel kuruluna gidecek delegelerin seçimi.
m) Merkez yönetim kurulunun hazırladığı; işyerlerinde, şubelerde ve merkezde oluşacak komisyonların çalışma biçimi ile tüzüğün atıfta bulunduğu yönetmeliklerin tüzüğe uygunluğunu denetlemek.
n) Mevzuat ve tüzük gereğince genel kurul tarafından yapılması belirtilen diğer işlemlerin yerine getirilmesi, başka bir organa bırakılmamış konuların karara başlanması.
o) Bir şubenin yasal zorunluluk dışında tamamen kapatılmasına karar vermek
MADDE 13- GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU:
Genel merkez yönetim kurulu, sendikanın genel merkez genel kurulundan sonra gelen en yetkili karar ve icra organıdır.
Genel kurul tarafından serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre üyeler arasından seçilecek yedi (7) asil üyeden oluşur. Asil üye adedi kadar yedek üye seçilir.
MADDE 14- GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU’NUN GÖREV VE YETKİLERİ:
Genel merkez yönetim kurulu, sendikanın genel kurulundan sonra gelen en yetkili karar ve icra organıdır. Sendikayı temsil görev ve yetkisi yönetim kurulu adına genel başkan tarafından kullanılır.
a) Tüzüğü uygulamak, tüzüğün ilgi maddelerinde yönetim kurulunun görevlerinin arasında belirlenen hususları yerine getirmek, genel kurulca verilecek diğer görevleri yapmak.
b) Üyeleri adına toplu iş görüşmesi akdetmek, toplu iş uyuşmazlığı çıkarmak,
c) Çalışma ve mali raporları, tahmini bütçeyi hazırlayıp, genel kurula sunmak, bütçe fasılları ve yıllık bütçeler arasında aktarmalar yapmak, gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve karara başlamak.
ç) Yurt içinde ve dışında sendikanın üyesi bulunduğu resmi ve özel kuruluşların toplantılarına temsilci seçmek, yurt içinde ve dışında tertiplenecek etüt ve gezilere katılacakları tespit etmek.
d) Sendika üyeliğine başvuranların üyeliklerinin kabul ve reddine karar vermek,
e) Yönetim kurulu üye sayısının toplantı nisabının altına düşmesi veya diğer herhangi bir sebeple infisah etmiş şube yönetim kurulu üyeliğine yeni yönetim kurulunun seçilebilmesi için gerekli işlemleri yapmak, seçime kadar gerekli tedbirleri almak,
f) Kanun, toplu görüşme ve uluslararası anlaşma hükümlerine göre
toplanan kurullara gidecek sendika üyelerini seçmek ve göndermek,
g) Uyuşmazlıklarla ilgili makam, mercii, uzlaştırma, arabulucu ve hakem kurullarına, iş mahkemelerine göre başvurmak, mütalaa bildirmek ve onlardan talepte bulunmak,
h) Üyelerini temsilen çalışma hayatından, mevzuattan, toplu görüşmeden, hizmet akitlerinden, örf ve adetten, sosyal güvenlik haklarından doğan hakları nedeniyle; ortaya çıkacak ihtilaflarda, işverenle, diğer şahsı ve kuruluşlarla görüşmelerde bulunmak, anlaşmalar, akitler yapmak, mahkemelerde dava açmak, bu sebeple açtığı davalardan ehil olmak, sulholmak, ibra etmek.
ı) Tüzükte belirlenen sendika amaçlarını gerçekleştirebilmek için bilimsel ve teknik büro ve hizmet birimleri kurmak, buralarda çalışacakların atamalarını yapmak, bunların ücretlerini, çalışma şartlarını tespit etmek, şubelerde çalıştırılacaklar için bütçe dahilinde kadro açmak, sendika bünyesinde çalışan memurlar için sendika adına anlaşmalar ve akitler yapmak.
i) Üyelerin mesleki bilgilerini arttıracak, reel verimliliğin artmasına hizmet edecek, kurs, konferans, workshop vb. tertiplemek, sağlık, spor, dinlenme tesisleri kurmak; lokal, kütüphane, kültür ve sanat merkezi, kreş vb. gibi müesseseler açmak, işletmek, kiralamak ve kiraya vermek; üyelerin boş zamanlarını nezih şekilde geçirmeleri için olanaklar
sağlamak, eğlence ve eğitim toplantıları, geceler, moral gezileri düzenlemek.
j) Sendika üyeleri ve ailelerinin yararlanmaları için yardımlaşma sandıkları kurar ve yönetir. Herhangi bir bağışta bulunmamak kaydıyla üyeleri için kooperatifler kurulmasına yardım eder ve nakit mevcudunun %10’undan fazla olmamak kaydıyla bu kooperatiflere kredi verir.
k) Gerekli taşınmaz malların satın alınması ve mevcut taşınmaz malların satılması hususunda alınan genel kurul kararında belirtilen işlemleri yapmak için görevlendirilecekleri tespit etmek.
l) Sendika şubesi bulunmayan yerlerde il temsilcilikleri kurmak. Geçici il temsilcisini atamak ve altı (6) ay içinde seçimlerini yaptırmak.
m) Gerektiğinde birkaç il temsilciliğini birleştirerek, şube yapmak.
n) şube başkanlar kurulunu ve il temsilciler kurulunu en geç altı(6) ayda bir olmak üzere toplantıya çağırmak.
o) Kanuna, genel kurul kararlarına, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden şube yöneticileri ile il temsilcilerine geçici olarak el çektirmek ve lüzum gördüklerini disiplin kurullarına sevk etmek.
ö) Kanuna, genel kurul kararlarına, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden üyelerin üyeliklerini genel kurula kadar geçici olarak askıya almak ve genel kurulda alınacak kararı uygulamak.
p) Gereğinde, yeni tüzük tadil teklifleri hazırlayıp genel kurula sunmak.
r) Şube yönetim kurulu ve şube disiplin kurulunca verilen kararları, bir ay içinde genel merkez yönetim kurulunda ele almak, gereğini yapmak ya da genel merkez disiplin kuruluna sevk etmek.
s) Şubelerin idari ve mali üst denetimini yapmak. Sendika adına şubelerde yapılan evrak ve harcamaları usul, kanun, tüzük, yönetmelik uyarınca; gereğinde, genel merkez yönetim kurulu üyelerini, genel merkez denetim kurulunu ya da 3568 sayılı kanuna göre denetim yetkisi almış bir meslek mensubunu görevlendirerek, inceleyip, karara başlamak.
ş) Genel kurul kararları doğrultusunda şube, il temsilciliği açmak, birleştirmek ve kapatmak.
t) şube olmayan yerlerdeki işyeri temsilcilerini onamak.
u) Yönetmelikler, plan ve programlar çerçevesinde komisyonlar kurmak; işyerlerinde şubelerde ve genel merkezde oluşacak komisyonların çalışma biçimiyle, tüzükte atfedilen yönetmelikleri hazırlayıp çıkarmak.
ü) Demirbaş eşyanın terkini veya satışını ve şubelere devri hususlarını karara başlamak.
v) Sendika yöneticilerine, üyelerine ve sendika çalışanlarının yapacakları, sendika ile ilgili seyahatlere karar vermek (olağanüstü hallerde seyahatler için bir yönetim kurulu üyesinin imzalayacağı görev kağıdı tanzim edilir. Sonradan karara bağlanır),
y) Sendika genel merkez yönetim kurulundaki yöneticilik görevi nedeniyle, kendi istekleriyle işyerlerinden ücretsiz izne ayrılanların emekli keseneklerini ve karşılıklarını her ay T.C. Emekli Sandığı’na göndermek. Sendikal faaliyetleri nedeniyle, üyelerinin karşılaşacağı maddi kayıpların giderilmesi için gerekenlerin yapmak, Genel merkez kurulları üyelerinin sendika görevleri gereği il dışı seyahatlerinin masraflarının sendikaca ödenmes
ine karar almak.
z) Üye aidatlarından, şube ve il temsilciliklerinin alacakları pay oranını saptamak ve dağıtımı yapmak.
MADDE 15- GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU’NUN ÇALIŞMA ESASLARI:
Yönetim kurulu en az 15 günde bir toplanır. Sendika genel başkanı veya yokluğunda genel sekreterin çağrısı üzerine olağan veya olağanüstü toplanır. Yönetim kurulunun toplantı yeter sayısı, yönetim kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğudur. Kararlar mevcut üye sayısının salt
çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde toplantı başkanını oyunun katıldığı tarafın oyuna itibar edilir. Oyların gizli veya açık yapılması yönetim kurulunun kararına bağlanır. Yönetim Kurulu’nun üç olağan toplantısına art arda, geçerli mazeretini yazılı olarak beyan etmeksizin katılmayan yönetim kurulu üyesi, yönetim kurulu üyeliğinden çekilmiş sayılır. Yönetim kurulu asil üyelerinden bir veya bir kaçının herhangi bir nedenle kurul üyeliğinden ayrılması halinde, yönetim kurulu yedek üyeleri liste sırasına göre, göreve çağırır ve yönetim kurulu yeniden görev dağılımı yapar. Ayrılmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağı düşmesi halinde genel kurul mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır.
Çağrının süresi içerisinde yapılmaması halinde üyelerden birinin başvurması üzerine iş davalarına bakmakla görevli ilgili mahkeme üyeler arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir.
Genel merkez yönetim kurulu, genel kurul seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra beş (5) gün içinde toplanarak, kendi aralarında görev dağılımı yapar ve;1 genel başkan, 1 genel sekreter, 1 genel mali sekreter seçer.
MADDE 16- GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU’NUN GÖREV VE YETKİLERİ:
A- Sendika Genel Başkanı’nın Görevleri:
a) Sendika tüzel kişiliğini yurt içinde veya yurt dışında genel başkan temsil eder. İl temsilciler kuruluna ve başkanlar kuruluna başkanlık eder.
b) Genel başkan, sendikadaki bütün büroların amiri olup, şubeler dahil her türlü organı ve çalışmayı denetleme ve tetkike yetkilidir.
c) Sendika adına basın toplantısı yapmak ve beyanatta bulunmak yetkisi genel başkana aittir.
ç) Genel sekreter ile tüm yazışmaları, genel mali sekreter ile bütün muhasebe ve muamelat evraklarını imza eder.
d) Denetim kurulu raporunu ilk yönetim kurulu toplantısına getirmekle görevlidir.
e) Genel başkan gerektiğinde yönetim kurulu kararı olmaksızın ve belgeye dayalı olarak 15. derecenin birinci kademesinden aylık alan devlet memurunun aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının otuzda birinin on katına kadar bütçe gereğince harcamalarda bulunabilir ve ilk toplantıda bu durumu Yönetim Kuruluna bildirir.
f)Sendika yayın organının sahibidir.
B- Genel Sekreterin Görev ve Yetkileri:
a) Sendikanın her türlü yazışmalarını yapmak, haber almak, sendika ilke ve amaçları ile ilgili yayın, araştırma ve istatistikleri derlemek ve yapılacak toplu iş görüşmelerine esas olacak bilgileri toplamak , hazırlamak ve yürütmekle görevlidir.
b) Bu konularla ilgili servisler, genel sekreterliğe bağlıdır.
c) Kendisine bağlı büroların düzgün olarak çalışmalarını düzenler.
ç) Sendika iç bünyesinde istihdam edilen eleman ile ilgili yönetmelik ve toplu iş görüşmesinin uygulanmasından sorumludur.
d) Yönetim Kurulu gündemini hazırlamak ve kurula göndermekle görevlidir.
e) Genel başkanın ve sendika organlarının almış olduğu kararları ve vereceği görevleri yerine getirir.
f) Genel başkanın yokluğunda, yerine vekalet etmek.
C- Sendika Genel Mali Sekreteri’nin Görev ve Yetkileri:
a) Sendikanın muhasebe işlerinin ilgi yasa, tüzük, yönetmelik hükümleri gereğince yürütmek, devre bütçelerinin uygulanmasını sağlamakla görevlidir. Bu konularla ilgili servisler genel mali sekretere bağlıdır.
b) Mali dengeyi tanzim edeceği gelir gider tablosu ve nizamlarla, her ayın sonunda yönetim kuruluna sunmak.
c) Sendika gelirlerinin toplanmasını, sarfların bütçe esaslarına göre yapılmasını, muhasebe kayıtlarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili mevzuatı uyarınca yürütülmesini sağlamak ve muhasebe bürosunu yürütmek,
ç) Vergi ve sigorta primlerinin zamanında ödenmesini sağlamak.
d) Şubelerde zamanında sarf avanslarının gönderilmesi ve sarfların gözetim ve denetimini yapmak,
e) Sendikanın taşınır ve taşınmaz varlığı ile ilgili belgelerin ve demirbaş kayıtlarının usulüne uygun olarak tutulmasını sağlamak ,
f) Yönetim Kurulunun kararı doğrultusunda sendika taşınmaz mal ve araçlarının sigorta ettirilmesi ve sigorta poliçelerinin zamanında yenilenmesini sağlamak.
g) Genel kurul kararı uyarınca, sarflar ve bütçe fasıllar arası aktarmaları konusunda yönetim kurulundan karar almak, teklifler de bulunmak,
h) Tahsil, tediye, mahsup vb. muhasebe işlemlerine ilişkin belgeleri ve yazışmaları başkanla birlikte imza etmek, başkanın yokluğunda tüzük hükümlerine göre yetkili olan yönetim kurulu üyesiyle imza işlerini yürütmek.
i) Genel kurullara sunulacak bilanço ve tahmini bütçeleri hazırlamak ve yönetim kuruluna sunmak.
j) Yönetim kurulunun bilgisi dışında, sendikanın kasasında, 15. derecenin birinci kademesinden aylık alan devlet memurunun aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının otuzda birinin on katından fazla bulundurmamak.
k) Sendika gelirlerini, elde edildikleri tarihten itibaren 10 gün içinde Yönetim Kurulunca belirlenecek
bankalara yatırmak.
l) 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları kanunu gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ve üst kuruluşa gönderilmesi gereken bilgi ve belgeleri zamanında ve tam olarak göndermek.
m) 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları kanunu ve tüzüğümüzün ilgili maddeleri uyarınca üyelik aidatlarının kesilmesi ile ilgili, şubelerinin yapacağı çalışmaları denetlemek. Sendika üyelik aidatının ücretlerden kesilip, işveren tarafından sendikaya zamanında gönderilmesini temin için her türlü işleri yapmak.
n) Genel mali sekreter, gerektiğinde yönetim kurulu kararı olmaksızın ve belgeye dayalı olarak 15. derecenin birinci kademesinden aylık alan devlet memurunun aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının otuzda birinin on katına kadar bütçe gereğince harcamalarda bulunabilir ve ilk toplantıda bu durumu Yönetim Kuruluna bildirir.
o) Genel başkan ve yönetim kurulunca verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Ç- Sendika Genel Örgütlenme Sekreterinin Görev ve Yetkileri:
a) Örgütlenme ile ilgili servisler, örgütlenme sekreterine bağlıdır.
b) Şube ve il temsilciliklerinin sekreterliği ile ilgili sendikal faaliyetlerini izlemek ve bu faaliyetlerin gereği gibi yerine getirilmesine yardımcı olmak. Örgütlenme için çalışma programlarını hazırlamak ve yönetim kurulunun onayına sunmak.
c) Üyelerin kayıtlarını ve üyelikten ayrılmalarına ilişkin işlemleri gözetmek, sendikanın üyelik arşivini düzenlemek, bu işle ilgili görevleri 4688 sayılı kamu çalışanları yasasının 14, 15, 16, 17. maddelerine göre yürütmek.
ç) Şube ve il temsilciliklerinin faaliyet alanlarının düzenlenmesi, yeni şube ve il temsilciliklerinin açılması ve bazı şube ve il temsilciliklerinin kapatılması konularında incelemelerde bulunmak ve bu konuda yetkili organ kararının alınması için yönetim kuruluna rapor hazırlayıp su
nmak. Eğitim faaliyetlerinin, basın yayın çalışmalarının ve sosyal faaliyetlerin gerektirdiği ödeneklerin bütçeye konulması konusunda öneride bulunmak.
d) Şubeler için delege seçimleri ve şube kongrelerinin zamanında ve gereği gibi yapılmasına yardımcı olmak.
e) Sendikanın örgütlenme alanı dışında kalmış işyerlerinin sendika bünyesinde örgütlenmesini sağlamak.
f) Örgütlenmenin faydalarını anlatan kitap, broşür ve bildiri gibi yayın organlarının hazırlanmasına ve dağıtımına yardım etmek, bizzat toplantılar düzenleyerek örgütlenmenin faydalarını anlatmak, örgütlenme hususunda alınan kararların uygulanmasını sağlamak.
D-Genel Eğitim ve Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Sekreterinin Görev ve Yetkileri:
a) Eğitim ile ilgili servisler, eğitim sekreterine bağlıdır.
b) Şube ve il temsilciliklerinin sendikal faaliyetlerini izlemek ve bu faaliyetlerin gereği gibi yerine getirilmesine yardımcı olmak. Eğitim programlarını hazırlamak ve yönetim kurulunun onayına sunmak.
c) Eğitim faaliyetlerinin, basın yayın çalışmalarının ve sosyal faaliyetlerin gerektirdiği ödeneklerin bütçeye konulması konusunda öneride bulunmak.
d) Eğitim seminerlerinin planlanmasında ve yürütülmesinde her türlü araştırmaların yapılarak istatistiklerin tutulmasını sağlamak, sendikanın çıkaracağı belge, broşür, kitap vs. yayınlar yoluyla ve gerektiğinde eğitim için görevlendirilecek bir veya birkaç uzman vasıtasıyla üyelerinin eğitimini temin etmek.
e) Basın yayın çalışmalarının gerektirdiği ödeneklerin bütçeye konulması konusunda öneride bulunmak.
f) Şube ve il temsilciliklerinin sekreterliği ile ilgili sendikal faaliyetlerini izlemek ve bu faaliyetlerin gereği gibi yerine getirilmesine yardımcı olmak.
g) Sendikalaşmanın faydalarını anlatan kitap, broşür ve bildiri gibi yayın organlarının hazırlanmasını ve dağıtımını sağlamak basın yayın konularında alınan karaların uygulanmasını sağlamak.
h) Sendika yayınları ve diğer yayınlarla ilgili arşiv oluşturmak.
ı) Yönetim Kurulunca alınan kararların uygulanmasına yardım etmek.
E-Sosyal ve Dış İlişkiler ve kadın Sekreterliğinin Görev yetkileri:
a) Sosyal ve Dış İlişkiler ve kadın ile ilgili servisler, Sosyal ve Dış İlişkiler ve kadın sekreterine bağlıdır.
b) Sosyal faaliyetlerin ve Kadın sorunları ile ilgili faaliyetlerin gerektirdiği ödeneklerin bütçeye konulması konusunda öneride bulunmak.
c) Şube ve il temsilciliklerinin sekreterliği ile ilgili sendikal faaliyetlerini izlemek ve bu faaliyetlerin gereği gibi yerine getirilmesine yardımcı olmak.
d) Diğer sendika ve demokratik kitle örgütleri ile iletişim sağlar,
e) Sendika tüzüğü doğrultusunda sosyal faaliyetler planlar ve uygulanmasını sağlar.
f) Sendika tüzüğüne uygun olarak Kadın sorunları konusunda gerekli çalışmaları yaparak yönetim kuruluna rapor verir.
g) Yönetim kurulunca alınan karaların uygulanmasına yardım etmek.
F- Genel Hukuk ve Toplu Sözleşme Sekreteri Görev ve Yetkileri:
a) Gerek sendikanın, gerekse sendika üyelerinin hukuksal sorunlarıyla ilgili olarak gereğini yapar.
b) 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları kanununun, toplu görüşme ile ilgili olarak getirdiği hükümler doğrultusunda, gereken tüm çalışmaları yapar.
c) Toplu Sözleşme ile ilgili olarak işyeri temsilcilerinden görüş ve önerilerin toplanmasını sağlar.
ç) Toplu Sözleşme için gereksinim duyulan her türlü bilgi, yayın, istatistik ve belgeleri toplar, derler.
d) Toplu iş sözleşme ve yürürlükteki mevzuatla ilgili üyelerden gelen şikayet ve uyuşmazlıkları izler ve sonuçlandırır.
MADDE 17- MERKEZ DENETLEME KURULU
a- Denetleme kurulu, genel kurul tarafından serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre üyeler arasından seçilecek üç (3) asil üyeden oluşur. Asil üye adedi kadar yedek üye seçilir. Denetleme kurulunun görev süresi iki yıldır. Denetleme kurulu asil
üyeleri, yapacakları ilk toplantıda kendi aralarında bir başkan ve raportör seçerler.
Denetleme kurulu üç ayda bir sendika merkezinde toplanıp sendika genel merkez yönetim kurulunu denetlemek ara rapor vermekle görevlidir. Denetlemenin yapılabilmesi için kurul üyelerinden en az ikisinin bir araya gelmesi şarttır. Denetleme kurulu toplantılarına yalnız asil üyeler katılır. Asil üyelerden bir veya bir kaçının kurul üyeliğinden ayrılması halinde
denetleme kurulu başkanı yedekleri liste sırasına göre, göreve çağırır. Denetçiler genel merkez denetimlerini sendikanın merkezinde yaparlar. Sendikaya ait evrak veya defterleri sendika merkezinden dışarıya çıkaramazlar.
b) Denetleme kurulu, sendika tüzüğüne uygun olarak idari ve mali denetimi yapar. Ara raporunu genel merkez yönetim kuruluna yedi (7) gün içinde verir. Dönem sonu faaliyet raporunu genel kurula sunar. Yönetim kurulu faaliyetlerinin Genel kurula uygun yapılıp yapılmadığını denetler.
Genel merkez yönetim kurulunun çağrısı üzerine şubelerde ve il temsilciliklerinde gerekli denetimi yapar.
c) Denetleme kurulu, yaptığı denetleme ve incelemeler sırasında, idari ve mali işlerde usulsüzlük veya yolsuzluk gördüğü taktirde, durumu genel merkez yönetim kuruluna bir raporla bildirir. Soruşturmayı derinleştirmek üzere gerek gördüğü taktirde, yukarıda belirtilen fiil ve fiilleri işleyenlerin geçici olarak görevden el çektirilmesini ister. Genel merkez Yönetim kurulunun, denetim kurulunun bu isteğini kabul etmemesi; denetim kurulunun da yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı iddia edilenlere görevden el çektirme kararında ısrar etmesi halinde; genel merkez yönetim kurulundan, genel kurulun olağanüstü toplantıya
çağrılmasını isteyebilir. Görevden bu yolla el çektirilenlerin, görevlerine iade veya sendikadan ihraçlarına genel kurulca karar verilir.
Genel kurul kararına kadar, görevden el çektirilenlerin emekli kesenekleri ve karşılıkları, T.C. Emekli Sandığı’na, sendika tarafından ödenmeye devam edilir.
Görevlerine iade edilenlerin, görevden el çektirildikleri süreye ait, sendikadan almaları gereken ücret, sendikaca ödenir. Sendikadan ihracına karar verilenler hakkında gerekiyorsa yargı mercilerine de baş vurulur.
MADDE 18- MERKEZ DİSİPLİN KURULU:
Disiplin kurulu, genel kurul tarafından serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre üyeler arasından seçilecek üç (3) asil üyeden oluşur. Asıl üye adedi kadar yedek üye seçilir. Disiplin kurulu asıl üyeleri yapacakları ilk toplantıda kendi aralarından bir başkan ve
raportör seçer.
Kurulun toplanabilmesi için en az iki (2) kurul üyesinin bir araya gelmesi şarttır. Disiplin kurulu kararını oy çokluğu ile verir. Oylarda eşitlik halinde başkanın katıldığı taraf çokluğu sağlamış sayılır.
Disiplin kurulu, yönetim kurulunun kararı ve çağrısı üzerine, yedi (7) gün içinde toplanır.
Sendika tüzüğüne, amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiği ileri sürülen üye hakkındaki suçlamayı beş (5) gün içinde inceler. En geç beşinci günün sonunda, ilgilinin savunmasını talep eder. ilgili yedi (7) gün içinde yazılı savunmasını disiplin kuruluna iletir. Aksi halde savunma hakkından feragat etmiş sayılır. Disiplin kurulu gerek görürse,
ilgilinin sözlü savunmasını da alabilir. Bundan sonra, kararını otuz (30) gün içinde verir. Disiplin kurulu başkanı da gereğinin yapılması için, gerekçeli kararı genel merkez
yönetim kuruluna yazılı olarak iletir. Disiplin kurulu, ilgilinin yazılı savunmasını aldıktan sonra, soruşturmayı genişletebilir ve muhakkik tayin edebilir. Muhakkik, çalışmalarını on beş (15) gün içinde tamamlar.
MADDE 19- ŞUBE GENEL KURULU’NUN
OLUŞUMU, TOPLANTI YERİ, ZAMANI VE ÇALIŞMA ŞEKLİ:
A- Şube Genel Kurul Delegelerinin Belirlenmesi Usulü:
şube üye sayısı dört yüz (400)’ü aştığı taktirde, şube genel kurulu
delegelerle yapılır.
Şube genel kurulu;
şube üye sayısı 400 ile 1000 arasında ise, delege 125 delege; şube üye sayısı 1001 veya daha fazla ise, 250 delege ile yapılır. Bu sayıya, 4688 sayılı yasada belirtilen zorunlu delegelerin sayısı dahildir.
Delege sıfatı, müteakip olağan genel kurul delege seçimine kadar sürer.şube genel kurulunu oluşturacak delegeler, işyerlerinde yapılan delege seçimle belirlenir. işyeri delege seçiminde şu usul uygulanır: şube toplam üye sayısı, seçilecek delege sayısına bölünerek, kaç üyeyi
bir delegenin temsil edeceği bulunur. Bir delegenin temsil ettiği üye sayısı, işyeri üye sayısına bölünerek; o işyerinin şube genel kuruluna göndereceği delege sayısı bulunur. Delege sıfatı müteakip olağan genel kurul delege seçimine kadar sürer.
Şube genel kurulunu oluşturan ve yukarda sayısı belirtilmiş delegeler,
şube genel kurulundan en az on beş (15) gün önce, her işyerinde ayrı ayrı, eşit, gizli oy, açık döküm ve sayım sonucu ve en çok oy alan üyeler arasından seçilir.
İşyerinde her hangi bir nedenle delege seçimi yapılmasına imkan olmadığı hallerde bu işlem, şubede ya da temin edilen müsait bir yerde yapılır.
Her işyerinin delegesinin ayrı seçilmesi esastır. Ancak, işyerinin üye sayısı, bir (1) delege seçmeye yetmiyorsa veya küsurat ortaya çıkıyorsa, birden fazla işyeri üye sayısı birleştirilerek delege seçimi yapılabilir.
İşyeri delege seçiminin geçerli olabilmesi için, o işyerinde seçilecek olan delege sayısının yüzde 50 fazlası oranında üyenin seçime katılmış olması zorunludur.
İşyeri delege seçimlerinde sandık kurulu, Şube Yönetim Kurulunun da nezaretinde biri başkan diğerleri üye olmak üzere 3 üyenin katılımıyla oluşur. Delege seçimi ve sonuçlar tutanağa bağlanarak Şube yönetimine teslim edilir. Oylar imza alınmak suretiyle kapalı zarf ile kullanılır. Delege seçiminde izlenecek usul ve esaslar merkez yönetim kurulunca hazırlanan bir yönetmelikle düzenlenir.
Şube genel kurulu için yukarıda yazılı işlemlerin yapılmasında şube
yönetim kurulu sorumlu ve yetkilidir.
B- Toplantı Zamanı:
Şube olaşan genel kurulu üç (3) yılda bir, sendika genel merkez yönetim kurulunun görüşünü almak koşuluyla ve sendika genel merkez genel kurulundan en az iki ay önce olmak üzere, sendika şubesinin bulunduğu yerde, şube yönetim kurulunun tespit edeceği yer, tarih, saat ve
gündemle toplanır. ilk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantının yapılacağı yer, tarih, saat ve gündem çağrıda belirtilir.İkinci toplantı en geç on beş (15) gün içinde gerçekleştirilir. İkinci toplantıda salt çoğunluk aranmaz.
C- Toplantı Çağrısı:
Genel merkez genel kurullarının toplantı çağrısı esas ve usulleri uygulanır.
Ç- Toplantı Çalışma Usulü:
Toplantı esas ve usulleri ile karar yeter sayısı hakkında, sendika merkez genel kurulu için uygulanan usuller uygulanır.
D- Seçimlerde Uyulacak Esaslar:
Genel merkez genel kurulu seçim esasları uygulanır.
MADDE 20- ŞUBE OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU:
Genel merkez olağanüstü genel kurulu usul ve esasları uygulanır.
MADDE 21- ŞUBE GENEL KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:
Organların seçimi,
Yönetim ve denetleme kurulu raporlarının görüşülmesi ve ibrası, Genel merkez genel kuruluna gönderilecek delegelerin seçimi, Mevzuatta veya sendika tüzüğünde genel kurulca yapılması belirtilen diğer işlemlerin yerine getirilmesi ve herhangi bir organın görev
alanına girmeyen konuların karar başlanması.
MADDE 22- ŞUBE YÖNETİM KURULU:
Şube genel kurulu tarafından serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre üyeler arasından seçilecek yedi (7) asil üyeden oluşur. Asil üye adedi kadar yedek üye seçilir.
MADDE 23- ŞUBE YÖNETİM KURULU’NUN GÖREV VE YETKİLERİ:
a) Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemlerin yapılması, harcama
yetkileri dahilinde bulunan harcamaların usulüne uygun olarak
yapılmasının sağlanması ve bunların karara başlanması.
b) Şube genel kuruluna sunulacak çalışma raporunu hazırlamak ve genel
kurulu toplantıya çağırmak.
c) Şubenin örgütlenme alanı içinde kalan resmi ve özel kuruluşlara karşı
şubeyi temsilen her türlü işlemleri takip etmek.
ç) şubede istihdam edilecek eleman için kadro açılması hususunda, genel
merkez yönetim kuruluna talepte bulunmak.
d) Şube örgütlenme alan içinde ortaya çıkan her türlü sendikal itilaf
halinde gerekli faaliyetleri göstermek.
e) Üyelik ve üyelikten çekilme başvurularını yedi (7) gün içinde genel
merkez yönetim kuruluna iletmek.
f) Şubenin örgütlenme alanındaki işyerlerinde, 4688 sayılı Kamu
Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 23. maddesinde belirtilen şekilde
temsilci seçiminin yapılmasını sağlamak ve işyeri temsilciler kurulunu
toplantıya çağırmak.
g) Üyelerinin müracaatlarını incelemek, sonuçlandırmaya çalışmak, halledemediği konuları sendika genel merkez yönetim kuruluna iletmek,
h) Genel merkez yönetim kurulu ve şube genel kurulu tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.
ı) Genel merkez genel kuruluna katılacak delegelerin, ve başkanlar kuruluna katılacak olan başkanın yol giderlerini karşılamak.
MADDE 24- ŞUBE YÖNETİM KURULU’NUN ÇALIŞMA ESASLARI:
Şube yönetim kurulu en az 15 günde bir toplanır. şube başkanı veya yokluğunda idari sekreterin çağrısı üzerine olağan veya olağanüstü toplanır. şube yönetim kurulunun toplantı yeter sayısı, şube yönetim kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğudur. Kararlar mevcut üye
sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde toplantı başkanının oyunun katıldığı tarafın oyuna itibar edilir. Oyların gizli veya açık yapılması yönetim kurulunun kararına başlanır.Şube yönetim kurulunun üç olağan toplantısına art arda, geçerli mazeretini yazılı olarak beyan etmeksizin katılmayan yönetim kurulu üyesi, yönetim kurulu üyeliğinden çekilmiş sayılır.
Şube yönetim kurulu üyelerinden bir veya bir kaçının herhangi bir nedenle kurul üyeliğinden ayrılması halinde, yönetim kurulu yedek üyeleri liste sırasına göre, göreve çağırır ve yönetim kurulu yeniden görev dağılımı yapar.
Ayrılmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağı düşmesi halinde şube genel kurulu, mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağırılır.
Çağrının süresi içerisinde yapılmaması halinde, üyelerden birinin başvurması üzerine iş davalarına bakmakla görevli ilgili mahkeme üyeler arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde şube genel kurulunu toplamakla görevlendirir.
Şube yönetim kurulu, şube genel kurul seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra beş (5) gün içinde toplanarak, kendi aralarında görev dağılımı yapar ve; başkan, idari sekreter, mali sekreter, örgütlenme sekreteri, eşitim sekreteri, basın yayın ve halkla ilişkiler sekreteri ve sosyal ve dış ilişkiler sekreteri seçer.
MADDE 25- ŞUBE YÖNETİM KURULU YÖNETİCİLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ:
A- Şube Başkanı’nın Görevleri:
a) Şubeyi temsil eder. şube işyeri temsilciler kuruluna başkanlık eder. Genel merkez yönetim kurulunun çağrısı üzerine başkanlar kuruluna katılır.
b) Şube başkanı, şubedeki bütün büroların amiri olup, denetleme ve tetkike yetkilidir. şube faaliyetlerinin koordinasyonunu sağla
mak üzere her türlü tedbiri alır.
c) Şube adına basın toplantısı yapmak ve beyanatta bulunmak yetkisi Başkana aittir.
ç) İdari sekreter ile tüm yazışmaları, şube mali sekreteri ile bütün muhasebe ve muamelat evraklarını imza eder.
d) Denetim kurulu raporunu ilk şube yönetim kurulu toplantısına getirmekle görevlidir.
e) Başkan, gerektiğinde yönetim kurulu kararı olmaksızın ve belgeye dayalı olarak 15. derecenin birinci kademesinden aylık alan devlet memurunun aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının otuzda birinin on
katına kadar bütçe gereğince harcamalarda bulunabilir ve ilk toplantıda bu durumu yönetim kuruluna bildirir.
f) Sendika şubesi faaliyet alanı içindeki işlerinde şube yönetim kuruluna karşı sorumlu olmak üzere işyeri temsilcilikleri kurmak ve o işyerindeki üyeler arasından yapacağı seçimle, işyeri temsilcisi seçmek.
B- İdari Sekreterin Görev ve Yetkileri:
a) Şubenin her türlü yazışmalarını yapmak, haber almak, sendika ilke ve amaçları ile ilgili yayın, araştırma ve istatistikleri derlemek ve yapılacak toplu iş görüşmelerine esas olacak bilgileri toplamak ve hazırlamak.
b) Şube iç bünyesinde istihdam edilen eleman ile ilgili yönetmelik ve toplu iş görüşmesinin uygulanmasından sorumludur.
c) Şube Yönetim Kurulu gündemini hazırlamak ve sunmakla görevlidir.
ç) Şube başkanının ve şube organlarının almış olduğu kararları ve vereceği görevleri yerine getirir.
d) Şube başkanın yokluğunda yerine vekalet etmek.
C- Şube Mali Sekreterinin Görev ve Yetkileri:
a) Şubenin muhasebe işlerini, ilgili yasa, tüzük, yönetmelik hükümleri gereğince yürütmek, dönem bütçelerinin uygulanmasını sağlamakla görevlidir. Bu konularla ilgili servisler şube mali sekreterine bağlıdır.
b) Mali portreyi, tanzim edeceği gelir gider tablosu ve nizamlarla, her ayın sonunda şube yönetim kuruluna sunmak.
c) şube gelirlerinin toplanmasını, sarfların bütçe esaslarına göre yapılmasını, muhasebe kayıtlarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili mevzuatı uyarınca yürütülmesini sağlamak ve muhasebe bürosunu yürütmek,
ç) Vergi ve sigorta primlerinin zamanında ödenmesini sağlamak.
d) Şubenin taşınır ve taşınmaz varlığı ile ilgili belgelerin ve demirbaş kayıtlarının usulüne uygun olarak tutulmasını sağlamak,
e) Şube yönetim kurulunun kararı doğrultusunda, şube taşınmaz mal ve araçlarının sigorta ettirilmesi ve sigorta poliçelerinin zamanında yenilenmesini sağlamak.
f) Şube genel kurulu kararı uyarınca, sarflar ve bütçe fasıllar arası aktarmaları konusunda şube yönetim kurulundan karar almak, tekliflerde bulunmak,
g) Tahsil, tediye, mahsup vb. muhasebe işlemlerine ilişkin belgeleri ve yazışmaları başkanla birlikte imza etmek, başkanın yokluğunda tüzük hükümlerine göre yetkili olan yönetim kurulu üyesiyle imza işlerini yürütmek.
h) Şube genel kuruluna sunulacak bilanço ve tahmini bütçeleri hazırlamak ve yönetim kuruluna sunmak.
ı) Şube yönetim kurulunun bilgisi dışında, sendikanın kasasında, 15. derecenin birinci kademesinden aylık alan devlet memurunun aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının otuzda birinin on katından fazla bulundurmamak.
i) Şube gelirlerini, elde edildikleri tarihten itibaren 10 gün içinde yönetim kurulunca belirlenecek bankalara yatırmak.
j) Şube mali Sekreteri, gerektiğinde yönetim kurulu kararı olmaksızın ve belgeye dayalı olarak 15. derecenin birinci kademesinden aylık alan devlet memurunun aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının otuzda birinin on katına kadar bütçe gereğince harcamalarda bulunabilir ve ilk toplantıda bu durumu yönetim kuruluna bildirir.
k) Başkan ve yönetim kurulunca verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Ç- Örgütlenme Sekreterinin Görev ve Yetkileri:
a) Örgütlenme ile ilgili servisler, örgütlenme sekreterine bağlıdır.
b) Üyelerin kayıtlarını ve üyelikten ayrılmalarına ilişkin işlemleri yürütmek, şubenin üyelik arşivini düzenlemek, bu işle ilgili görevleri yürütmek.
c) Şubenin genel kurul delege seçimlerinin tüzükte belirtildiği gibi yapılmasını sağlamak.
d) İşyeri temsilcisi seçimlerinin tüzük hükümlerine uygun bir şekilde yapılmasını sağlamak,
e) Örgütlenmenin faydalarını anlatan kitaplar, broşür ve bildiri gibi yayın organlarının hazırlanmasını ve dağıtımını sağlamak, bu konuda toplantılar düzenlemek.
D- Eğitim, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sekreterinin Görev ve Yetkileri:
a) Eğitim ile ilgili servisler eşitim sekreterine bağlıdır.
b) Eğitim programlarını hazırlamak ve yönetim kurulu onayına sunmak,
c) Eğitim faaliyetlerin gerektiği ödeneklerin bütçeye konulması konusun da öneride bulunmak,
d) Eğitim seminerlerinin planlanmasında ve yürütülmesinde her türlü araştırmaların yapılarak istatistiklerin tutulmasını sağlamak, sendikanın çıkaracağı dergi, broşür vs. yayınlar yoluyla ve gerektiğinde eğitim için görevlendirilecek bir veya birkaç uzman vasıtasıyla üyelerin eğitimini temin etmek.
e) Kendisine bağlı büro uzmanlarını yönetmek ve düzenli çalışmalarını sağlamak
f) Yönetim kurulunca verilecek diğer görevleri yürütür.
g) Şubenin program amaç ve ilkeleri doğrultusunda; dergi, kitap ,broşür ve benzeri yayınların hazırlanmasını ve çıkarılmasını sağlar,
h) Ulusal ve uluslararası basın organları arasında iletişimi sağlar başkanın düzenlediği basın toplantılarında yer alır. Yazılı demeçlerin hazırlanmasında yardımcı olur.
ı) Diğer sendika ve demokratik kitle örgütleriyle iletişimi sağlar,
i) Sendika basın ve diğer yayınlarla ilgili arşiv oluşturur.
j) Çalışmalarını genel eğitim sekreteri ile koordineli yürütür.
k) Çalışmalarında dolayı yönetim kuruluna karşı sorumludur.
E- Genel Hukuk ve Toplu Sözleşme Sekreterliği
a) Sendikamızın ve üyelerinin hukuksal sorunları ile ilgili gereğini yapar, mevzuatı izler, şube yönetim Kurulunun ve örgütü bilgilendirici gerekli çalışmalar yapar
b) Üyelerin her türlü ekonomik, demokratik –sosyal haklarını geliştiren çalışmaları yapar, resmi makamlarla görüşmeler yapar, gerekli belge ve bilgilerin zamanında gönderilmesini sağlar.
c) sendikanın programına ve ilkelerine uygun sözleşme taslakları hazırlar, görüşmeleri izler, şube yönetim kurulu ve işyeri temsilcileriyle bilgi alışverişlerinde bulunur.
d) İşyerinde ki yetki süreçlerini izleyip, sendika lehine dönüşmesini sağlar, çalışmalarından dolayı yönetim kuruluna karşı sorumludur.
F- Sosyal, Dış İlişkiler ve Kadın Sekreterinin Görev ve Yetkileri:
a) Sendika tüzüğü ve programı doğrultusunda sosyal faaliyetler ve cinsiyet ayrımcılığının yaşamın her alanında son bulması için yapılacak faaliyetler konusunda yönetim kuruluna önerilerde bulunur, karar altında alınan faaliyetleri planlar ve uygulanmasını sağlar
b) Sosyal faaliyetlerin gerektirdiği ödeneklerin bütçeye konulması konularında önerilerde bulunur.
c)Sendikal kuruluşların kadın sekreterlikleriyle iletişim ve işbirliğini sağlar.
ç) Sendikal kuruluşlarla iletişimi sağlar
d) Çalışmalarında idari sekreter ile birlikte koordine içinde hareket eder.
e) Çalışmalarından yönetim kuruluna karşı sorumludur.
MADDE 26- ŞUBE DENETLEME KURULU:
Şube denetleme kurulu, şube genel kurulu tarafından serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre üyeler arasından seçilecek üç (3) asil üyeden oluşur. Asil üye adedi kadar yedek üye seçilir. Şube denetleme kurulunun görev süresi iki yıldır. şube denetleme kurulu
asil üyeleri, yapacakları ilk toplantıda kendi aralarında bir başkan ve
raportör seçerler.
Şube denetleme kurulu üç ayda bir şubede toplanıp, şube yönetim kurulunu denetlemek ve ara rapor vermekle görevlidir. Denetlemenin yapılabilmesi için kurul üyelerinden en az ikisinin bir araya gelmesi şarttır. Şube denetleme kurulu toplantılarına yalnız asil üyeler katılır. Asil
üyelerden bir veya bir kaçının kurul üyeliğinden ayrılması halinde şube denetleme kurulu başkanı yedekleri liste sırasına göre, göreve çağırır.
Denetçiler, denetimlerini şube bürosunda yaparlar. şubeye ait evrak veya defterleri şube bürosundan dışarıya çıkaramazlar.
Şube denetleme kurulu, sendika tüzüğüne uygun olarak, idari ve mali denetimi yapar. Ara raporunu şube yönetim kuruluna yedi (7) gün içinde verir. Dönem sonu faaliyet raporunu şube genel kuruluna sunar. Yönetim kurulu faaliyetlerinin genel kurula uygun yapılıp yapılmadığını denetler.
Şube denetleme kurulu, yaptığı denetleme ve incelemeler sırasında, idari ve mali işlerde usulsüzlük veya yolsuzluk gördüğü taktirde, durumu şube yönetim kuruluna ve genel merkez yönetim kuruluna bir raporla bildirir. Soruşturmayı derinleştirmek üzere gerek gördüğü takdirde, yukarıda belirtilen fiil ve fiilleri işleyenlerin geçici olarak görevden el
çektirilmesini ister. Şube yönetim kurulunun, denetim kurulunun bu isteğini kabul etmemesi;
şube denetim kurulunun da yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı iddia edilenlere görevden el çektirme kararında ısrar etmesi halinde; şube yönetim kurulundan, şube genel kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmasını isteyebilir.
Görevden bu yolla el çektirilenlerin, görevlerine iade veya sendikadan ihraçlarına genel merkez genel kurulunca karar verilir. Genel merkez genel kurul kararına kadar, görevden el çektirilenlerin emekli kesenekleri ve karşılıkları, T.C. Emekli Sandığı’na, sendika
tarafından ödenmeye devam edilir.
Görevlerine iade edilenlerin, görevden el çektirildikleri süreye ait, sendikadan almaları gereken ücret, sendikaca ödenir. Sendikadan ihracına karar verilenler hakkında gerekiyorsa yargı mercilerine de baş vurulur.
MADDE 27- ŞUBE DİSİPLİN KURULU:
Genel merkez disiplin kurulunun kuruluş, çalışma usul ve esasları, şube disiplin kurulu için de uygulanır.
MADDE 28- İŞYERİ TEMSİLCİLERİ KURULU:
İşyeri temsilciler kurulu, şube sınırları içersinde bulunan işyerlerinden seçilen temsilcilerden oluşup, şube başkanının başkanlığında ve şube yönetim kurulunun çağrısı üzerine toplanır.
Danışma niteliğinde karar alır.
MADDE 29- SENDİKADA TUTULACAK DEFTER DOSYA VE KAYITLAR;
4688 sayılı kamu görevlileri kanununun, 41. maddesi uyarınca, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Devlet Personel Kurulu Başkanlığı’nca çıkarılacak yönetmelik hükümlerine göre düzenlenir.
MADDE 30- TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Sendika ana tüzüğünde yapılacak değişiklikler sendika genel kurulunun delege tam sayısının salt çoğunluğunun oyu ile yapılır. Ancak yasal zorunluluk halinde ve yetkili merciin talebi üzerine yapılacak tüzük değişikliklerinde yukarıdaki nisap aranmaz.
MADDE 31- FESİH VE TASFİYE:
Sendikanın fesih kararını olağan ve olağanüstü genel kurul alabilir. Fesih kararı genel kurul delege tam sayısının üçte ikisinin (2/3) oyuyla alınabilir. Sendikanın feshi halinde ilgili kanun ilgili maddeleri uygulanır.
MADDE 32-SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN SEÇİMDE YETKİLİ KURUL, TEMSİLCİNİN NİTELİKLERİ VE GÖREVDEN ALINMA USULÜ:
Sendika temsilcileri işyerinde üyelerinin işveren ve işyeri ile ilgili sorunlarını ilgili yerlere iletmek ve sendika ile işveren arasında iletişim sağlamak amacıyla şube yönetim kurulu tarafından işyerinde yapılacak seçimle belirlenir.
Sendika temsilcileri KÜLTÜR SANAT-SEN tüzüğü 8. maddesine uyan kişiler arasından seçilir. Üyeler ancak çalıştıkları yerde temsilci olabilirler.
Sendika temsilcisi dönem sonuna kadar görevini sürdürür. Ancak, aleyhinde disiplin kurulu kararı olması ya da işyerinde sendika üyelerinin salt çoğunluğunun başvurusu ile görevden alınabilir.
MADDE 33-GELİRLERİN NE ŞEKİLDE MUHAFAZA EDİLECEĞİ VE KASADA TUTULACAK AZAMİ NAKİT MEVCUDU:
Sendikanın gelirleri, genel merkezde genel merkez yönetim kurulunun; şubelerde şube yönetim kurulunun belirleyeceği bankalarda açılacak hesaplarda toplanır.
Yönetim kurulunun bilgisi dışında, sendikanın kasasında 15. derecenin birinci kademesinden aylık alan devlet memurunun aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının otuzda birinin on katından fazla bulundurulamaz.
MADDE 34-DEMİRBAŞLARIN SATIŞ VE TERKİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR:
Feshi veya infisah halinde sendikanın mal varlığı tüzükle veya feshe karar veren genel kurul kararı ile 4688 sayılı kanuna göre kurulmuş aynı nitelikteki bir kuruluşa bırakılmış olmadıkça varsa üyesi bulunduğu konfederasyona devredilir.
Tasfiye sonucunda kalacak para ve mallar, bu madde de belirtilen kurulular dışında gerçek veya tüzel bir kişiye, kuruluşa devredilmez. Feshedilen, infisah eden ve kapatılan sendika üyeleri arasında paylaştırılamaz.
Devir konfederasyonca kabul edilmediği ya da feshedilen veya infisah eden sendika konfederasyon üyesi değilse veya sendika ve konfederasyonlar mahkeme kararıyla kapatılmışsa, tasfiye neticesinde kalacak para ve mallar hazineye devredilir.
ORGANLARA SEÇİLENLERİN GÜVENCELERİ
MADDE 35- Sendika merkez , şube ve şubelere bağlı birimlerin organlarına seçilip, Genel Kurulca işini bırakıp seçildiği organda profesyonel yönetici olarak çalışmalarına karar verilenlerden, aylık ve özlük hakları işverence ödenmeyenler, bu görevler süresince aylık ve öteki özlük haklarını, bulundukları kadro ve derecenin hak ettikleri toplamını geçmeyecek şekilde sendikadan alırlar.
GEÇİCİ MADDELER:
GEÇİCİ MADDE 1- Yasal zorunluluk nedeniyle ve yetkili merciin talebi üzerine tüzükte yapılacak zorunlu değişikliklerin yanı sıra; imla, gramer ve uyarlama hatalarının düzeltilmesi için, genel merkez yönetim kurulu yetkilidir.
GEÇİCİ MADDE 2- Ceza yönetmeliği oluşturulana kadar, disiplin kurulu çalışmalarını kanun ve KÜLTÜR-SANAT SEN tüzüğü doğrultusunda yürütür.
GEÇİCİ MADDE 3- Bu tüzük Valiliğe verildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.