SİRKECİ’DE, tarihi Büyük Postane binasının restorasyonunda, restoratör olarak çalışan 23 yaşındaki Dilek Dayar’ın iskeleden düşerek hayatını kaybetmesi protesto edildi. KÜLTÜR SANAT SEN MYK üyeleri Özlem Toprak Cihan ve Ramazan Özak’ın da hazır bulunduğu basın açıklamasında; Çalışma yaşamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli hassasiyetlerin gösterilmemesinin insan yaşamının sonlanması ile sonuçlandığı vurgulandı. İnsan yaşamının kültürel varlıklarından daha az değerli olmadığı ve İnsan hayatının kaybetmeden de kültürel varlık ve tarihi eserlerimizin gereken hassasiyetle korunacağına dikkat çekildi.
KESK’e bağlı KÜLTÜR SANAT-SEN, Haber-Sen 4 No’lu Şube, DİSK/Dev Yapı-İş ve Limter-İş, İnşaat-İş, Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği, Ekmek ve Onur İşçi Derneği ve Newal Der adına Büyük Postane binası önünde yapılan açıklamayı Kültür Sanat-Sen İstanbul Şube Yöneticisi Buket Kafadar Son okudu.
DİSK başta olmak üzere, bazı işçi sendikalarına üye bir grup eylemci Sirkeci’de bulunan Büyük Postane önünde toplandı. DİSK’in organize ettiği ve ikincisi gerçekleştirilen eyleme, hayatını kaybeden Dayar’ın ailesi de katıldı. Eylemciler, ‘Kaza, kader değil, iş cinayeti’ ‘Önce insan sonra kültür varlığı’ ‘Artık ölmek istemiyoruz” şeklinde sloganlar attı. Polis ekipleri, protesto sırasında çevrede yoğun güvenlik önlemi aldı.
‘Bütün bu yaşanan ölümler kaza değildir, kader değildir, önlenebilir ölümlerdir’ diyen DİSK Genel başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı açıklamada ” Değerli arkadaşlar bugün Türkiye’de her gün ama her gün hayatını kazanmaya çalışırken hayatını kaybeden dört, beş arkadaşımızın olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bütün bu yaşanan ölümler kaza değildir, kader değildir, önlenebilir ölümlerdir. O nedenle de açıkça cinayettir. Biz biliyoruz ki Dilek arkadaşımızın ve kaybettiğimiz diğer tüm arkadaşlarımızın katili bir madende yerin yedi kat dibine giren işçinin hayatıyla oradaki kazma sapı arasında veya bir inşaatın çatısına çıkan işçinin yaşamıyla oradaki bir asansör vidası ya da iskele tahtası arasında hiç ama hiç bir fark görmeyen sermaye zihniyetidir” şeklinde konuştu.