www.evrensel.net
TÜİK – Halk kütüphanesi – Kültür Sanat-Sen – AKP – Kültür Sanat-Sen Genel Hukuk ve TİS Sekreteri Şeref Eker –
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde halk kütüphaneleri sayısındaki azalma dikkat çekiyor. Halk kütüphanelerinde örgütlü Kültür Sanat-Sen, verileri “AKP’nin yazılı kültürü küçümsemesinin bir göstergesi” diye değerlendirdi.
2004 yılında halk kütüphaneleri sayısı 1367 iken 2012 yılında bu sayı 1112’ye düşüyor. Nüfus artış hızı ile birlikte ele alındığında halk kütüphanelerinin sayısındaki bu azalma bu alanda uygulanan politikaların gözden geçirilmesi gerektiğine işaret ediyor. TÜİK verilerine göre halk kütüphanelerinin kullanıcı sayısı 2005 yılında en yüksek seviyesine ulaşarak yaklaşık 20 milyon 706 bin olurken, 2012 yılında bu sayı yaklaşık 19 milyon 545 bine düştü.
TİRAJ ARTIŞI ORANTISIZ
Son on yılda gazete ve dergi sayıları ile tirajlarında artış yaşanmasına rağmen bu artış nüfus artışının altında kalıyor. 2005’ten bugüne gazete ve dergi sayısında yaklaşık 3 bin adet bir artış görülüyor.
Tirajlar ise yaklaşık 700 bin adet artarak 2 milyon 300 bine ulaşıyor. En dikkat çeken artış ise sinema alanında görülüyor. Hem sinema salonu sayısı hem de sinema seyirci sayısı son on yılda iki kattan daha fazla artıyor.
‘AKP YAZILI KÜLTÜRÜ ÖNEMSEMİYOR’
Kültür Sanat-Sen Genel Hukuk ve TİS Sekreteri Şeref Eker, AKP iktidarının halk kütüphanelerini kâr getirmeyen birer kambur olarak gördüğünü söyledi. Kütüphaneciliğin kültürel mirasımızı gelecek kuşaklara aktaran en önemli kurumlardan biri olduğunun altını çizen Eker, AKP iktidarının sözel ve görsel kültür dışında yazılı kültüre önem vermediğini söyledi.
Kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında İskenderiye ve Bergama Kütüphanelerini örnek gösteren Eker, yazılı kültürün bu derece küçümsenmesine tepki gösterdi. Türkiye’deki kütüphanecilik anlayışını gelişmiş bazı ülkelerdeki örnekleriyle kıyaslayan Eker, Türkiye’nin bu ülkelerin gerisinde kaldığına dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)