Devlet memurlarının çeşitli sebeplerle ve belli sürelerle kullanabildiği aylıksız izin sürelerinin bazıları, bu sürelerin borçlanılmış olup olmamasına bakılmaksızın, memuriyet sürelerinden sayılıyor.
Çeşitli sebeplerle ve değişen sürelerle aylıksız izin kullanmaları mümkün olan Devlet memurlarına, kullandıkları aylıksız izin hallerinin bazılarından dolayı, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi veriliyor.
Memuriyetten sayılan aylıksız izinler
*Kamu sendikalarında ve konfederasyonlarda yönetimlerine seçilen ,kamu emekçilerinin yöneticilik dönemleri boyunca aylıksız izinli olanların süreleri memuriyette geçmiş sayılmaktadır.
*Askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönen memurun aylıksız izinli olarak askerde geçirdiği süreler memuriyette geçmiş sayılmaktadır.
*Kendisi veya eşi doğum yaptığı için aylıksız izin kullanan memurun bu şekilde geçirdiği aylıksız izin süreleri memuriyette geçmiş sayılmaktadır.
*Zorunlu yer değiştirmeye tabi eşinin atandığı yere (1. ve 2. derece kalkınmada öncelikli yerler hariç) atanamadığı için memuriyeti süresince 4 yılı aşmamak üzere eşinin görev süresi kadar aylıksız izin verilen memurun bu şekilde geçirdiği aylıksız izin süreleri memuriyette geçmiş sayılmaktadır.
*Yabancı devletlerin resmî kurumlarında veya uluslararası kuruluşlarda aylıksız izinli sayılmak suretiyle görevlendirilen memurun, görevine dönmesi halinde, aylıksız izinli olarak geçirdiği söz konusu süreler memuriyette geçmiş sayılmaktadır.
*Teşkilat kanunlarındaki özel düzenlemeler kapsamında aylıksız izinli sayılmak suretiyle başka kurumlarda görevlendirilen memurun, diğer kurumlarda görevli olarak geçirdiği süreler memuriyette geçmiş sayılmaktadır.
Emeklilik bakımından aylıksız izin süreleri
Memurların aylıksız izinli olarak geçirdikleri sürelerin emeklilik hakları bakımından değerlendirilebilmesi için, söz konusu izin sürelerine ilişkin kesenek ve kurum karşılıklarının (sosyal güvenlik primlerinin) kendileri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırılmış olması veya söz konusu sürelerin borçlanılmış olması gerekmektedir.